Köttallergi

För ett år sedan fick jag konstaterat att jag har köttallergi vilket man kan få av fästingbett. Det är en ganska ovanlig och relativt okänd allergi och det finns varken mediciner eller något botemedel än. Dock pågår forskning men de har inte kommit så långt. Det råd man får som köttallergiker är att undvika att äta däggdjurskött i alla former då det kan framkalla anafylaktisk chock. Sedan är det olika hur pass allergisk en person är. Vissa köttallergiker kan äta mejeriprodukter och tex. gelatin medan andra får allvarliga reaktioner. 
 
Som köttallergiker (däggdjur) tål vi kött från fågel och fisk samt ägg.
 
Det är lite lurigt att vara köttallergiker för det gäller att vara observant hela tiden, både när man handlar och är ute och äter på restaurang. Laktosfritt hjälper inte eftersom det är fritt från mjölksocker och det som vi köttalleriker inte tål är mjölkprotein. När man handlar är det viktigt att läsa innehållsförteckningen på all mat. Mjölk, grädde eller smör ingår i de flesta färdigrätter, såser, bröd och kakor. Se även upp med köttbuljong som kan ingå i flera livsmedel.
 
För den som äter på tex. restaurang gäller det att fråga personalen om vad maten innehåller, speciellt om du är extra känslig. Från början trodde jag att det var ett säkert kort att beställa fisk men så är det inte. Mer än en gång har fisken blandats med bacontärningar för att ge extra smak eller tillsats i såsen. En grönsaksrätt kan innehålla köttbuljong och bakverk kan innehålla gelatin från djur. 
 
Även mediciner bör man kolla innehållet i. Det är vanligt att mediciner innehåller substanser från djur. 
 
Som tur är kommer det fler och fler livsmedel som är kött- och mjölkfria. Det finns en hel del sojaprodukter, quorn, havrebaserade och liknande produkter som kan användas som ersättning och så finns det naturligtvis massor av goda grönsaker att laga mat på.
 
För den som är väldigt känslig mot däggdjursprodukter är det allra säkraste att laga allt själv från grunden, om än väldigt jobbigt och tidskrävande.
 
Jag planerar att skapa en del recept för bakning som är helt däggdjursfria och lägga upp dem här.

Kommentera här: