Släta kardemummabullar

Ingredienser:
10 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
0,5 dl socker
2 msk kardemumma
50 g jäst eller motsvarande mängd torrjäst
0,5 dl rapsolja
5 dl mjölk
Uppvispat ägg till pensling
Eventuellt kakaopulver, hackade hasselnötter eller pärlsocker
Ugnsvärme: 225º - 250º
Gör så här
Häll i mjöl, salt, socker och kardemumma i en bunke. Om du använder torrjäst, se anvisningar på paketet. Värm mjölk och olja tills det är fingervarmt. Lös upp den söndersmulade färska jästen i vätskan. Häll över i bunken och blanda alltsammans till en deg. Täck över degen och låt den jäsa i 30 - 40 minuter.
Arbeta degen smidig. Dela degen i 3 delar. Forma delarna till rullar och skär dem i lika stora bitar. Forma till bullar och lägg dem på en bakplåt, klädd med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö ev. på pärlsocker, hasselnötter eller kakaopulver. Låt jäsa i cirka 30 minuter.
Grädda i 5 – 10 minuter. Låt svalna på bakgaller.