Släta kardemummabullar

I dag har det varit en riktig höstdag med regn och blåst. Vad passar då bättre än att baka bullar till kaffet? Här kommer ett recept på nästan vanliga släta bullar. Skillnaden är den kraftiga smaken av kardemumma och att bullarna även innehåller grahamsmjöl och mindre socker. Jag ville ha ett alternativ till pärlsocker på bullarna och provade med kakao alternativt hasselnötter. 
 
 
 
 
 

Ingredienser:

10 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

½ tsk salt

0,5 dl socker

2 msk kardemumma

50 g jäst eller motsvarande mängd torrjäst

0,5 dl rapsolja

5 dl mjölk

 

Uppvispat ägg till pensling

Eventuellt kakaopulver, hackade hasselnötter eller pärlsocker

 

Ugnsvärme: 225º - 250º

 

Gör så här 

Häll i mjöl, salt, socker och kardemumma i en bunke. Om du använder torrjäst, se anvisningar på paketet. Värm mjölk och olja tills det är fingervarmt. Lös upp den söndersmulade färska jästen i vätskan. Häll över i bunken och blanda alltsammans till en deg. Täck över degen och låt den jäsa i 30 - 40 minuter.

Arbeta degen smidig. Dela degen i 3 delar. Forma delarna till rullar och skär dem i lika stora bitar. Forma till bullar och lägg dem på en bakplåt, klädd med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö ev. på pärlsocker, hasselnötter eller kakaopulver. Låt jäsa i cirka 30 minuter.

Grädda i 5 – 10 minuter. Låt svalna på bakgaller.


Kommentera här: