Röd nötkaka
Nu när det börjar bli höst och lite svalare är det mer inspirerande att baka. Speciellt som idag när det är gråmulet och disigt ute. Jag hittade lite svarta vinbär i frysen och valnötter i skafferiet och fick inspiration från Icas Buffé till denna variant av mjuk kaka. Innan jag blev klar med kakan började det regna och åska. En perfekt dag för bakning.

Ugnsvärme 175 grader
Ingredienser
100g smör
0,5 dl rapsolja
1,5 dl socker
3 ägg
125 g valnötter
220 g rensade och sköljda vinbär
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 tsk bakpulver
Låt smöret vara framme ett tag och bli rumstempererat innan du börjar baka.
Rör ihop smör, olja och socker till en jämn smet. Blanda ner ett ägg i taget och därefter nötter och vinbär. Blanda mjöl, havregryn och bakpulver. Tillsätt mjöl- och grynblandningen. Om det behövs, smörj och bröa en sockerkaksform. Ös över smeten i formen och grädda i cirka 50 minuter.