Äppelbullar

 Lite nyttigare bullar som inte är söta och med grovt mjöl. Jag gjorde fyllningen till halva degen med äpple och kokos och den andra delen med äpple och kanel. Välj själv vad du vill ha. 
 
  

Ingredienser:

11 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

½ tsk salt                                      

0,5 dl sirap

50 g jäst eller motsvarande mängd torrjäst

0,5 dl rapsolja

5 dl mjölk

300 g äppelbitar

kanel eller kokos

 

Uppvispat ägg till pensling

 

Ugnsvärme: 225º - 250º

 

Häll i mjöl, salt och sirap i en bunke. Om du använder torrjäst, se anvisningar på paketet. Värm mjölken tills det är fingervarmt. Lös upp den söndersmulade färska jästen i vätskan. Häll över i bunken och blanda alltsammans till en deg. Täck över degen och låt den jäsa i 30 - 40 minuter. Ställ bakformar på en bakplåt.

Arbeta degen smidig och dela den i två delar. Kavla ut degen och fördela hälften av äppelbitarna över degen men lämna ca 2 cm kant runtom. Strö över kanel eller kokos. Rulla ihop degen, skär den i cirka 15 delar och forma till bullar. Lägg bullarna i bakformarna. Gör likadant med den andra delen av degen. Pensla med uppvispat ägg. Låt jäsa i cirka 30 minuter. Grädda i 5 – 10 minuter. Låt svalna på bakgaller.


Kommentera här: