Toscakaka

Ingredienser:
3 ägg
½ dl farinsocker
1 kall kokt potatis (ca 90 g)
2 - 3 äpplen
1 dl rapsolja
1 dl vetemjöl special med fullkorn
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl ljummet äpple eller potatisvatten
2 droppar bittermandelolja
Toscasmet:
100 g flagad mandel
½ dl socker
1 msk sirap
50 g smör
1 msk mjöl
1 msk mjölk
Ugnsvärme: 175 - 200º
Ta fram en skål och häll i ägg och socker. Vispa tills smeten blir luftig. Skala och skär äpplena i bitar. Koka äppelbitarna i lite vatten i ca 5 minuter tills de är mjuka. Mosa potatis och äpple med en gaffel och blanda med oljan, rör ner i smeten. Blanda bakpulvret i mjölet och häll ner i skålen. Tillsätt alla övriga ingredienser. Blanda väl, häll smeten i formen (jag använde en pajform men det går lika bra med en sockerkaksform) och grädda i cirka 30 minuter, tills kakan fått fin färg och är färdig. Låt den svalna.
Lägg alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Fördela toscan jämt över kakan.