Toscakaka

Ett lite annorlunda recept på Toscakaka.
 
 
 
 

Ingredienser:

3 ägg

½ dl farinsocker

1 kall kokt potatis (ca 90 g)

2 - 3 äpplen

1 dl rapsolja

1 dl vetemjöl special med fullkorn

1 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

0,5 dl ljummet äpple eller potatisvatten

2 droppar bittermandelolja

 

Toscasmet:

100 g flagad mandel

½ dl socker

1 msk sirap

50 g smör

1 msk mjöl

1 msk mjölk

 

Ugnsvärme: 175 - 200º

 

 

Ta fram en skål och häll i ägg och socker. Vispa tills smeten blir luftig. Skala och skär äpplena i bitar. Koka äppelbitarna i lite vatten i ca 5 minuter tills de är mjuka. Mosa potatis och äpple med en gaffel och blanda med oljan, rör ner i smeten. Blanda bakpulvret i mjölet och häll ner i skålen. Tillsätt alla övriga ingredienser. Blanda väl, häll smeten i formen (jag använde en pajform men det går lika bra med en sockerkaksform) och grädda i cirka 30 minuter, tills kakan fått fin färg och är färdig. Låt den svalna.

 

Lägg alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Fördela toscan jämt över kakan.


Kommentera här: