Äppelsmulpaj
I dag blev jag sugen på äppelpaj och eftersom jag fortfarande har en del äpplen kvar så passar det ju bra. Nu har jag igen läst om att framförallt vete men inte heller råg och korn är bra för våra tarmar och funderar på alternativ till dessa mjölsorter. Det fick bli en smulpaj som går fort att göra. Vetemjölet bytte jag ut mot sojamjöl (nyttan med soja kan tydligen också diskuteras) och havregryn. Pajen blev god enligt min man som inte kände någon skillnad mot en vanlig smulpaj.

Ingredienser
Smuldeg:
35 g smör
2 dl ekologisk sojamjöl
1 dl havregryn
0,5 dl rapsolja
Fyllning
1 kg äpplen
2 tsk kanel
0,25 dl rårörsocker
Ugnsvärme: 200º
Blanda alla ingredienserna till smuldegen och ställ åt sidan. Skala och skiva äpplena samt ta bort kärnhuset. Täck botten med ett lager äppelskivor, i en form som är penslad med olja och strö över rikligt med kanel och en del av sockret. Lägg på ett nytt lager äppelskivor och strö över kanel och socker, fortsätt så tills äppelskivorna är slut. Strö över resten av kanelen och smula ut degen, över hela innehållet i formen. Grädda i ugnen i ca 20 minuter. Servera gärna pajen ljummen med vaniljsås.
Vanligt mjöl kan bytas ut mot mandel- eller kokosmjöl. =)