Saffransbullar

I morgon är det 1:a advent och visst skulle det vara gott med saffransbullar till dess. Efter att ha tagit en tur till affären för att bland annat skaffa saffran satte jag i gång med baket. För att bli klar med bullarna snabbt satte jag på varmluftsugnen och satte in båda plåtarna samtidigt. Som vanligt glömde jag bort hur fort det går, därför fick de lite väl mycket färg. Bullarna var inne i ugnen i 7 minuter i 225º.
Receptet ger cirka 32 bullar.
 
 
  
 Ingredienser:

10 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

½ tsk salt

0,5 dl socker

½ msk kardemumma

50 g färsk jäst eller motsvarande mängd torrjäst

0,5 dl rapsolja

5 dl mjölk

1 g (2 påsar á 0,5 g) saffran

Uppvispat ägg till pensling

 

Ugnsvärme: 225º - 250º

  

Häll i mjöl, salt, socker och kardemumma i en bunke. Om du använder torrjäst, se anvisningar på paketet. Värm mjölk och olja tills det är fingervarmt. Blanda saffranet med mjölken och oljan. Lös upp den söndersmulade jästen i vätskan. Häll över i bunken och blanda alltsammans till en deg. Täck över degen och låt den jäsa i 30 - 40 minuter.

Arbeta degen smidig. Forma fyra längder och skär var och en av dem i 8 lika stora delar. Forma delarna till lussekatter, runda bullar eller i den form du vill ha. Lägg dem på en bakplåt, klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa i cirka 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 5 – 10 minuter. Låt svalna på bakgaller.