Mormors äppelkaka

Nu är det äppeltider
Om ni har en massa äpplen från trädgården som måste tas om hand är det här receptet ett bra sätt, för det går åt mycket äpplen.  Det består dessutom nästan enbart av äpplen och är utan spannmål.
 
Det här är en äppelkaka som jag minns från min barndom. Den enda skillnaden är att den är mindre söt och gjord i en större mängd. Jag brukar frysa in det som blir över. Här har jag använt strösocker men för den som vill är det bara att byta ut mot någon annan typ av sötningsmedel.
 
 
 
 Ingredienser:

1 kg äpplen i bitar

3 msk socker

2 msk kanel

25 g vegansmör       

 

Ugnsvärme: 175º

 

Skala äpplena och skär dem i skivor eller i mindre bitar. Lägg dem vartefter i en skål med vatten och några droppar citron. Smörj en ugnseldfast form och fördela en tredjedel av äpplena i botten på formen. Strö över en tredjedel av kanelen och sockret. Lägg på en tredjedel till av äpplena, ha på socker och kanel. Fördela resten av äpplena, kanelen och sockret. Klicka ut smöret över innehållet i formen. Ställ in formen i ugnen och ta ut den efter 50 minuter.

Serveras med vaniljsås. Det går säkert bra med vaniljglass också men jag föredrar vaniljsås till.

 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Camilla :

Är det kanske öländska äpplen? Har hört att dessa gör en extra god kaka ;-)

Svar: Öländska äpplen var det ja och extra gott blev det! Har du provat receptet?
Inga

2 Camilla:

Jag ska prova på fredag :)

Kommentera här: