Äppelmos
Av min dotter med familj har jag fått ännu mer äpplen, vilket jag är jätteglad för men det är hög tid att ta hand om dem. Tur då att denna höstsöndag bjöd på regnskurar och blåsigt väder. Då gör det inte så mycket att tillbringa hela eftermiddagen inomhus med att koka äppelmos. Här är receptet:

Ingredienser
1 kg äpplen
1 dl vatten
(1 msk socker)
1 krm askorbinsyra
Jag gjorde mos på 3 kg äpplen och tredubblade receptet.
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem först i klyftor och dela dem sedan i bitar. Lägg bitarna i en skål med vatten blandad med citron eller askorbinsyra, för att förhindra att äppelbitarna blir bruna. Häll av vattnet ur skålen. Fyll en kastrull med äppelbitar, vatten och socker. Koka på svag värme i 15 minuter. Mosa äppelbitarna till mindre bitar med en potatisstöt. Tillsätt askorbinsyran. Häll äppelmoset på varma glasburkar och sätt på locket direkt eller fyll plastburkar, låt svalna och frys in.
OBS! Hållbarheten i kylskåp är kort eftersom konserveringsmedel saknas.