Oliv- och tomatbröd
I dag bakade jag ett litet mer smakrikt matbröd med italiensk touch. Kanske inte det mest vanliga att göra en solig varm vårddag som denna men ändock.

Ingredienser:
11 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk salt
2 msk sirap
50 g jäst
5 dl mjölk
0,5 dl rapsolja
Fyllning:
2 tomater
1 dl oliver
250 g mozarellaost
Basilika torkad
Örter provencale
Gör så här:
Blanda mjöl, salt och torrjäst. Om du använder vanlig jäst, smula den och blanda med en del av vätskan. Värm mjölk och olja till fingervarmt eller lite varmare om du använder torrjäst. Blanda vätskan och sirapen med mjölet till en deg. Låt degen jäsa ca 45 min.
Smörj en ugnsplåt. Medan degen jäser så skiva tomaterna tunt och skär oliverna i två eller tre delar beroende på storlek. Skär även osten i skivor.
Arbeta degen och dela den i två delar. Kavla ut degen och fördela fyllningen men inte ända ut på kanterna. Strö över kryddorna. Rulla ihop degen från långsidan och vik in ytterkanterna så att fyllningen inte rinner ut. Lägg brödet med skarven nedåt på den smorda ugnsplåten och gör sedan likadant med nästa del av degen. Låt jäsa ca 20 min. på plåten.
Grädda 15 min i 225 grader, sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligare 20 min.