Grovt bröd med valnötter och Tranbär
Jag har just startat mitt nya mjölkfria liv för att se om jag kan bli bättre i astman. Väldigt mycket livsmedel innehåller mjölkprodukter inser jag. För att börja någonstans bakade jag i helgen ett grovt bröd med valnötter och torkade tranbär. Tanken var att prova om det går att baka ett så saftigt och gott hälsosammare bröd att det kan ätas till kaffet i stället för vetebröd.

Ursprunget är det ett recept jag hittade på en rågmjölspåse från Saltå kvarn.
Ingredienser
400 g rågmjöl
400 g grahamsmjöl
450 g vetemjöl
1 L kallt vatten
25 g jäst
1 tsk honung
1 tsk salt
50 g delade valnötter
50 g torkade tranbär
Blanda mjölet tillsammans med valnötterna och tranbären. Rör ut jästen, saltet och honungen i lite vatten och fyll på allt vatten. Blanda vätskan väl med mjölet. Lägg degen i två smorda avlånga brödformar. Ställ in formarna i kall ugn och ställ in ugnen på 100 grader. Låt stå i 40 minuter. Grädda därefter i 250 grader i 40 minuter. Ta ut dem ur ugnen och ta ur brödet ur formarna så snart de svalnat lite och linda in dem i en handduk. Låt dem ligga så till nästa dag.
Brödet blev gott men dubbla mängden valnötter och tranbär blir troligen bättre och kanske lite mer vetemjöl än grovmjöl om syftet är att ha det till fikat. Funkar bra med hemgjord marmelad också.